شناسایی رابطه تغییرات اقلیمی و فراهمی گندم و برنج در ایران
کد مقاله : 2160-CCSAMR (R1)
نویسندگان
علی اکبر باغستانی *1، فاطمه سخی2
1استادیار پژوهشی، موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصادکشاوری و توسعه روستایی. تهران. ایران.
2دانش آموخته دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران.
چکیده مقاله
کشور ایران با قرار گرفتن در کمربند خشک و نیمه‌خشک جهان، به شدت در برابر تغییرات اقلیمی و خشکسالی آسیب‌پذیر است. این پژوهش با هدف تحلیل تأثیر شاخص خشکسالی به عنوان معیاری از اثرات تغییر اقلیم، بر عرضه کل، به عنوان معیاری ازفراهمی محصولات اساسی گندم و برنج در بازه زمانی ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳ انجام شده است. داده‌ها از ترازنامه غذایی، آمارنامه کشاورزی وزارت جهادکشاورزی و گمرک جمهوری اسلامی گردآوری و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تجزیه‌وتحلیل شدند. نتایج نشان داد ضریب همبستگی منفی و نسبتاً قوی بین شاخص خشکسالی و عرضه کل گندم (0.49-) وجود دارد، در حالی‌که ارتباط بین خشکسالی و عرضه برنج (0.14-) ضعیف‌تر بوده است. روند عرضه گندم طی دوره مورد مطالعه افزایشی، اما تحت تاثیر نوسانات اقلیمی قابل توجه بوده و عرضه برنج نیز با ثبات نسبی همراه بوده است. یافته‌ها بیانگر آن است که شدت خشکسالی تأثیر مستقیمی بر تولید و عرضه گندم و برنج دارد، که لزوم توسعه سیاست‌های سازگاری مانند استفاده از بذور مقاوم به خشکی، اصلاح تاریخ کاشت، انجام فعالیت‌های به زراعی و به نژادی، تغییر زمان و روش آبیاری را تقویت می‌کند.
کلیدواژه ها
شاخص خشکسالی، عرضه کل، تغییرات اقلیم، ایران.
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت