ارزیابی باکتری‌های شورقلیا بر عملکرد و تغذیه ذرت در شرایط شوری و قلیائیت خاک
کد مقاله : 2155-CCSAMR
نویسندگان
مهرنوش اسکندری تربقان *
محقق، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
چکیده مقاله
ذرت یکی از محصولات حساس به شوری خاک است و افزایش مقاومت آن در برابر این تنش اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش، اثر جدایه‌های شدیددوست بومی خراسان رضوی با توانایی تولید IAA، حل‌کنندگی فسفات‌های معدنی (PSB) و تولید اگزوپلی‌ساکاریدها (EPS) بر عملکرد و تغذیه ذرت فوق‌شیرین رقم الیکا بررسی شد. سه آزمایش‌ مجزا به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه نوع باکتری (شورپسند، قلیاپسند و شورقلیاپسند) و سه جدایه از هر گروه، همراه با دو شاهد، در شرایط خاک شور، قلیا و شوروقلیا اجرا گردید. نتایج نشان داد شورپسندها بیش‌ترین عملکرد را با حداکثر مقدار در جدایه H5 با 879/3 کیلوگرم در مترمربع داشتند. قلیاپسندها در جذب آهن و منگنز برتری نشان دادند؛ و جدایه A14 عملکرد بالاتری نسبت به سایر قلیاپسندها داشت. شورقلیاپسندها غلظت عناصر کم‌مصرف بیش‌تری (به جز آهن) را موجب شدند، اما عملکرد پایین‌تر آن‌ها نسبت به شورپسندها احتمالاً ناشی از شوری بالای خاک بود. این یافته‌ها نقش جدایه‌های بومی در بهبود سازگاری ذرت با شرایط نامساعد خاک ناشی از تغییر اقلیم را برجسته می‌سازد.
کلیدواژه ها
اگزوپلی‌ساکارید، تنش شوری و قلیائیت خاک، رقم الیکا، شورپسند
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت