کاربرد بقایای نیشکر در تولید سیلاژ خوراک کامل: راهکاری برای مدیریت پایدار منابع و سازگاری با تغییر اقلیم
کد مقاله : 2148-CCSAMR
نویسندگان
افروز شریفی *
استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز ، ایران.
چکیده مقاله
پژوهش حاضر به منظور بررسی ارزش غذایی سیلاژ خوراک کامل بر پایة بقایای مزرعه نیشکر (سرشاخه و برگ‌های جانبی آن) در تغذیة نشخوارکنندگان انجام شد. این مطالعه در شرایط برون‌تنی و در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جایگزینی بقایای نیشکر به جای ذرت علوفه‌ای به ترتیب با سطوح 0، 10، 20 و 30 درصد براساس ماده خشک به صورت سیلاژ خوراک کامل بود. بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری از نظر مقدار pH، نیتروژن آمونیاکی، مادة خشک و پروتئین خام سیلاژ مشاهده نشد (05/0P). در مجموع سیلاژ تولیدشده بر پایه بقایای نیشکر می‌تواند به عنوان منبعی اقتصادی و قابل استفاده در جیره دام مطرح باشد و با مدیریت صحیح، بخشی از کمبود علوفه کشور را جیران کند. انجام آزمایش‌های تکمیلی در دام زنده برای تأییر نتایج ضروری است.
کلیدواژه ها
بقایای پس از برداشت نیشکر، نشخوارکنندگان، ذرت علوفه‌ای، سیلاژ خوراک کامل.
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت