غلاف دانه کاملینا به‌عنوان خوراک جایگزین در تغذیه دام: راهکاری پایدار در برابر چالش‌های تغییر اقلیم و کم‌آبی
کد مقاله : 2112-CCSAMR (R1)
نویسندگان
علی رضا جولازاده *1، محمود امیری رودبار1، افروز شریفی2، ایوب عزیزی3
1استادیار، بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد-دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
2بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
3دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
چکیده مقاله
تشدید پدیده تغییر اقلیم و کاهش دسترسی به منابع آبی، ضرورت استفاده از گیاهان کم‌آب‌بر و خوراک‌های جایگزین برای نشخوارکنندگان را بیش از پیش آشکار کرده است. کاملینا (Camelina sativa) به‌عنوان یک گیاه روغنی مقاوم به خشکی، علاوه بر تولید بذر، دارای غلاف‌هایی است که می‌توانند به‌عنوان منبع خوراکی بالقوه در جیره دام مورد استفاده قرار گیرند. هدف این مطالعه، ارزیابی ارزش تغذیه‌ای غلاف دانه کاملینا در مقایسه با دو منبع رایج علوفه‌ای یعنی یونجه و کاه گندم بود. نتایج نشان داد که مقدار ماده آلی غلاف کاملینا به‌طور معنی‌داری بیشتر از یونجه و کاه بوده و میزان پروتئین خام آن بین این دو منبع قرار دارد. محتوای الیاف نامحلول در شوینده خنثی در غلاف دانه کاملینا کمتر از کاه گندم و بیشتر از یونجه بود. همچنین، دارای چربی خام بالاتر نسبت به هر دو منبع مقایسه‌ای بود. نتایج نشان داد که غلاف دانه کاملینا می‌تواند به‌عنوان یک منبع علوفه مناسب در جیره نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار گیرد. در مجموع، با توجه به سازگاری کاملینا با شرایط تنش خشکی و نیاز آبی پایین، بهره‌گیری از غلاف‌های آن می‌تواند گامی مؤثر در جهت توسعه سیستم‌های دامپروری سازگار با تغییر اقلیم و کاهش فشار بر منابع علوفه‌ای پرمصرف از نظر آب باشد.
کلیدواژه ها
علوفه جایگزین، گیاه کم آب بر، غلاف دانه کاملینا، تغذیه دام
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر، لازم است پوستر در 2 سایت زیر بارگذاری شود. https://ccsamr.greenmeeting.ir** https://ccsamr.areeo.ac.ir/author