| مدیریت تولید محصولات زراعی در شرایط تغییر اقلیم |
| کد مقاله : 2044-CCSAMR (R1) |
| نویسندگان |
|
مریم طالبی آغجه رود، مصطفی نجفی * پیمانکار ایستگاه تحقیقات کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران |
| چکیده مقاله |
| با توجه به تشدید تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آب، شرکتهای کشاورزی و دامپروری چالتاسیان و تلیسه اصیل جهان با همکاری مراکز تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی مجموعهای از اقدامات فنی، مدیریتی و آموزشی را برای ارتقای پایداری تولید اجرا کردهاند. این اقدامات شامل آموزش کارکنان، جایگزینی سامانه آبیاری بارانی با آبیاری قطرهای (با صرفهجویی ۳۵ درصدی در مصرف آب)، اصلاح آرایش کاشت ذرت علوفهای از الگوی ۷۵ سانتیمتری به الگوی دو ردیفه ۱۱۰–۳۰ سانتیمتری (کاهش ۵۰ درصدی مصرف نوار تیپ و ۲۵ درصدی آب) و کاهش دبی قطرهچکانها از ۱.۳ به ۰.۷ لیتر بر ساعت (صرفهجویی ۱۲ درصدی) بوده است. همچنین اصلاح روش مصرف علفکش و استفاده از سمپاشی هدفمند، میزان مصرف علفکش را از ۲.۵ لیتر به کمتر از ۰.۵ لیتر در هکتار کاهش داد و به کاهش ۸۰ درصدی مصرف سموم منجر شد. بازچرخانی روزانه ۱۲۰۰ مترمکعب فاضلاب صنعتی نیز امکان جایگزینی حدود ۳۵ درصد آب خاکستری بهجای آب زیرزمینی را فراهم کرد. علاوه بر این، جایگزینی ۵۰ درصدی علوفههای زمستانه با ذرت علوفهای موجب افزایش امنیت خوراک دام و توسعه الگوی کشت پایدار شد. مجموع نتایج نشان میدهد استفاده همزمان از فناوریهای نوین آبیاری، مدیریت بهزراعی و راهبردهای آموزشی میتواند نقش مؤثری در کاهش مصرف آب و نهادههای شیمیایی و حفاظت از منابع طبیعی داشته باشد. |
| کلیدواژه ها |
| تغییر اقلیم- امنیت غذایی-مدیریت به زراعی |
| وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر، لازم است پوستر در 2 سایت زیر بارگذاری شود. https://ccsamr.greenmeeting.ir** https://ccsamr.areeo.ac.ir/author |