مقایسه عملکرد و کیفیت ۹ رقم گوجه‌فرنگی تحت شرایط تنش گرمایی در استان همدان
کد مقاله : 1970-CCSAMR (R1)
نویسندگان
نساء قره باغلی *
استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.
چکیده مقاله
گوجه‌فرنگی به عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات سبزی و صیفی، در معرض تنش‌های محیطی مختلف از جمله تنش گرمایی قرار دارد که به‌ویژه در مرحله گلدهی می‌تواند تأثیر منفی قابل توجهی بر عملکرد و کیفیت محصول داشته باشد. با توجه به تغییرات اقلیمی و افزایش دما در بسیاری از مناطق، شناسایی ارقام متحمل به گرمای گوجه‌فرنگی جهت کشت در شرایط تنش گرمایی از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش به منظور ارزیابی تحمل به تنش گرمایی در ۹ رقم گوجه‌فرنگی شامل کالیفرنیا، چروکی، هیپیل، 8320، هیرو، کارون، مامبو، متین و PS در شرایط مزرعه انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال ۱۴۰4 اجرا گردید. تنش گرمایی (۳۵-۴۰ درجه سانتی‌گراد) به مدت 25 روز در مرحله گلدهی روزانه 8 ساعت وجود داشت. نتایج نشان داد ارقام از نظر کلیه صفات مورد بررسی تفاوت معنی‌داری دارند. ارقام هیپیل و 8320 با دارا بودن بیشترین عملکرد (2/8 و ۷/۸ کیلوگرم در متر مربع)، مواد جامد محلول (4/6 و 1/6 بریکس) و کمترین درصد آفتاب‌سوختگی (2/5 و 8/6 درصد) به عنوان ارقام متحمل شناسایی شدند. این ارقام به دلیل برخورداری از مکانیسم‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کارآمد، گزینه‌های مناسبی برای کشت در شرایط دمای 40-35 درجه سانتی‌گراد در مرحله گلدهی استان همدان می‌باشند.
کلیدواژه ها
گوجه‌فرنگی، تنش گرمایی، عملکرد، آفتاب‌سوختگی، ارقام متحمل
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت