راهکارهای نوین مقابله با سرمازدگی بهاره در باغ‌های پسته جهت کاهش خسارت محصول
کد مقاله : 1968-CCSAMR (R1)
نویسندگان
مژده حیدری صالح آباد *، محسن اسلامی
پزوهشکده پسته- موسسه تحقیقات علوم باغبانی
چکیده مقاله
پسته به عنوان یکی از محصولات مهم صادراتی ایران از جایگاه اقتصادی بالایی برخوردار است. این محصول در اواخر زمستان و اوایل بهار با خطر سرمازدگی مواجه می‌شود که خسارات قابل توجهی به همراه دارد. با پایش لحظه‌ای دما و ارائه توصیه‌های کاربردی به کشاورزان، می‌توان اطلاعات لازم برای تصمیم‌گیری در زمینه محافظت از باغات را در اختیار آنان قرار داد. دستیابی به این هدف مستلزم دسترسی به داده‌های اقلیمی منطقه و ایجاد بانک اطلاعاتی است تا با اجرای برنامه‌های مدیریتی کارآمد و بهره‌گیری از روش‌های نوین حفاظتی، خسارات ناشی از یخبندان به حداقل برسد. بر اساس مطالعات کارشناسی، روش‌هایی با کمترین هزینه و بیشترین کارایی با توجه به امکانات محلی شناسایی و به عنوان راهکار بهینه برای هر منطقه معرفی شده‌اند. سامانه مقابله با سرمازدگی در دو مرحله سازماندهی و عملیاتی طراحی شده که می‌تواند تا ۸۰ درصد از خسارات را کاهش دهد. در بین روش‌های اجراشده، تولید آتش و دود به عنوان ارزان‌ترین و گسترده‌ترین روش شناسایی شده است.
کلیدواژه ها
سرمازدگی، پایش دما، کاهش خسارت، پسته
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت