مدیریت تنش دمایی در گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum) با ترکیبات ویژه
کد مقاله : 1955-CCSAMR (R2)
نویسندگان
بابک خیامباشی *1، زهرا صادقی2
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.
2بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.
چکیده مقاله
تغییرات اقلیمی و نوسانات دمایی از عوامل مهمی هستند که می‌توانند عملکرد و کیفیت محصولات گلخانه‌ای را تحت تأثیر قرار دهند. از این‌رو، شناسایی و به‌کارگیری راهکارهایی برای کاهش اثرات نامطلوب تنش دمایی اهمیت ویژه‌ای دارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف سالیسیلیک اسید (0، 5/0 و 1 میلی‌مولار) و سیلیسیلیک اسید (0 و 4 در هزار) بر وضعیت تغذیه‌ای گوجه‌فرنگی تحت تنش سرما، به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در فصل سرد اجرا شد. یافته‌ها نشان داد کاربرد این ترکیبات، به‌ویژه در غلظت‌های پایین، موجب افزایش معنی‌دار نیتروژن، پتاسیم و کلسیم برگ در شرایط تنش سرمایی شد. به‌طور کلی، نتایج نشان داد مصرف سالیسیلیک اسید می‌تواند شرایط تغذیه‌ای گیاه را در شرایط دمایی نامساعد ارتقاء داده و دستیابی به عملکرد مطلوب و قابل عرضه به بازار را بهبود بخشد. این اثرات با وجود تفاوت پاسخ گیاهان به نوع و شدت تنش، از اهمیت قابل‌توجهی در مدیریت تولید گلخانه‌ای برخوردار است.
کلیدواژه ها
مدیریت تنش، سالیسیلیک اسید، سیلیسیلیک اسید، گوجه فرنگی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت