| اصلاح خردل کاریناتا با روش کریسپر برای تامین پایدار روغن |
| کد مقاله : 1951-CCSAMR |
| نویسندگان |
|
زهرا عسگری مورودی *1، حسن رهنما2، دانیال کهریزی3 1پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی
دانشگاه تربیت مدرس 2هیئت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی 3هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس |
| چکیده مقاله |
| خردل کاریناتا (Brassica carinata) از جمله گیاهان دانهروغنی ارزشمند است که با دارا بودن حدود ۴۰ درصد روغن در دانه و تولید زیستتوده قابل توجه، پتانسیل بالایی برای تأمین پایدار روغن و افزایش امنیت غذایی دارد. با توجه به تحمل نسبی این گیاه به تنشهای زیستی و غیرزیستی از جمله خشکی و گرما، کشت آن در شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک ایران از توجیه مناسبی برخوردار است. با این حال، وجود اسید اروسیک بالا در روغن، کیفیت غذایی آن را برای مصرف انسان و دام محدود کرده است. در این پژوهش، از فناوری ویرایش ژنومی CRISPR/Cas9 برای هدفگیری ژن FAE1، که نقش کلیدی در سنتز اسید اروسیک دارد، استفاده شد. پس ازانتخاب محیط کشت بهینه باززایی شامل 5/1 میلیگرم/لیتر BAP در محیط پایه MS، انتقال ژن به ریزنمونههای هیپوکوتیل و کوتیلدون با استفاده ناقل pBI121 حامل ژن گزارشگر GUS و نشانگر انتخابی nptII و نیز سازه CRISPR/cas9 )جهت ویرایش ژن (FAE1توسط اگروباکتریوم انجام شد. گیاهان تراریخته با استفاده از آزمونهای PCR و GUS assay تأیید شدند و پایداری بیان در نسل T1 نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیستم باززایی و تراریختی توسعهیافته، امکان دسترسی به گیاهان ویرایششده در ژنFAE1 را بهطور مؤثر فراهم میکند. این دستاورد، گامی مهم در جهت اصلاح هدفمند کیفیت روغن خردل کاریناتا و توسعه ارقام مناسب برای کشت در ایران محسوب میشود. |
| کلیدواژه ها |
| خردل کاریناتا، ویرایش ژنی، Brassica carinata |
| وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت |