اصلاح خردل کاریناتا با روش کریسپر برای تامین پایدار روغن
کد مقاله : 1951-CCSAMR
نویسندگان
زهرا عسگری مورودی *1، حسن رهنما2، دانیال کهریزی3
1پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
2هیئت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی
3هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس
چکیده مقاله
خردل کاریناتا (Brassica carinata) از جمله گیاهان دانه‌روغنی ارزشمند است که با دارا بودن حدود ۴۰ درصد روغن در دانه و تولید زیست‌توده قابل‌ توجه، پتانسیل بالایی برای تأمین پایدار روغن و افزایش امنیت غذایی دارد. با توجه به تحمل نسبی این گیاه به تنش‌های زیستی و غیرزیستی از جمله خشکی و گرما، کشت آن در شرایط اقلیمی خشک و نیمه‌خشک ایران از توجیه مناسبی برخوردار است. با این حال، وجود اسید اروسیک بالا در روغن، کیفیت غذایی آن را برای مصرف انسان و دام محدود کرده است. در این پژوهش، از فناوری ویرایش ژنومی CRISPR/Cas9 برای هدف‌گیری ژن FAE1، که نقش کلیدی در سنتز اسید اروسیک دارد، استفاده شد. پس ازانتخاب محیط کشت بهینه باززایی شامل 5/1 میلیگرم/لیتر BAP در محیط پایه MS، انتقال ژن به ریزنمونه‌های هیپوکوتیل و کوتیلدون با استفاده ناقل pBI121 حامل ژن گزارشگر GUS و نشانگر انتخابی nptII و نیز سازه CRISPR/cas9 )جهت ویرایش ژن (FAE1توسط اگروباکتریوم انجام شد. گیاهان تراریخته با استفاده از آزمون‌های PCR و GUS assay تأیید شدند و پایداری بیان در نسل T1 نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیستم باززایی و تراریختی توسعه‌یافته، امکان دسترسی به گیاهان ویرایش‌شده در ژنFAE1 را به‌طور مؤثر فراهم می‌کند. این دستاورد، گامی مهم در جهت اصلاح هدفمند کیفیت روغن خردل کاریناتا و توسعه ارقام مناسب برای کشت در ایران محسوب می‌شود.
کلیدواژه ها
خردل کاریناتا، ویرایش ژنی، Brassica carinata
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت