توسعه کشت زعفران، راهکاری مناسب در مواجهه با تغییرات اقلیمی در ارتفاعات شرقی مازندران
کد مقاله : 1875-CCSAMR (R1)
نویسندگان
عباس جلالی *
کارشناس و محقق بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان مازندران
چکیده مقاله
در سال‌های اخیر اثرات تغییر اقلیمی بر منابع آب و خاک منجر به وقوع بحران در پایداری کشاورزی شده است. تمرکز بر کشت گیاهان دارویی چند ساله همچون زعفران می‌تواند از جمله راهکارهای سازگاری با تغییر اقلیم و کاهش فرسایش خاک به سبب کاهش مصرف نهاده‌های شیمیایی، کاهش مصرف آب و کاهش تردد ماشین آلات باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی خصوصیات رشدی و بررسی تطابق نیازهای اقلیمی با خصوصیات رشدی زعفران در روستای پاشاکلا واقع در بخش دو دانگه ساری با ارتفاع 1300 متر بالاتر از سطح دریا در سال 1401 تا 1402 انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد که مراحل مختلف فنولوژی زعفران با تغییرات دما و رطوبت منطقه کاملا منطبق است. شروع گلدهی زعفران با روند کاهشی دما (10 تا 15 درجه سانتیگراد) در ابتدای آبان ماه و شروع خواب زعفران و زرد شدن برگ‌ها نیز در ابتدای اردیبهشت ماه با افزایش تدریجی دما اتفاق افتاد. بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک نیز نشان داد میزان اسیدیته خاک (3/7pH:) ، میزان ماده آلی (4/2 درصد) و همپنین بافت خاک (لومی شنی) در وضعیت بسیار مطوبی برای رشد زعفران قرار دارد. . لذا بر طبق نتایج توسعه کشت این گیاه در این مناطق می‌تواند بیشتر مورد توجه و حمایت قرار گیرد.
کلیدواژه ها
الگوی کاشت، تغییرات اقلیمی، کشاورزی پایدار، زعفران
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر، لازم است پوستر در 2 سایت زیر بارگذاری شود. https://ccsamr.greenmeeting.ir** https://ccsamr.areeo.ac.ir/author