اثر تغییرات اقلیمی و منطقه جغرافیایی بر عملکرد واحدهای مرغ گوشتی در استان اردبیل
کد مقاله : 1836-CCSAMR (R2)
نویسندگان
محمود صحرائی *
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
چکیده مقاله
پرورش مرغ گوشتی به دلیل کیفیت بالای پروتئین و درآمدزایی مناسب، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. منطقه جغرافیایی به‌دلیل عواملی مانند شرایط اقلیمی، ارتفاع، دما، آلودگی‌های بهداشتی، تأثیر قابل توجهی بر عملکرد واحدهای مرغداری دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر منطقه جغرافیایی بر عملکرد واحدهای پرورش مرغ گوشتی در استان اردبیل انجام شد. در این پژوهش، اطلاعات ۷۱ واحد مرغداری گوشتی فعال استان اردبیل از ۱۰ شهرستان جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه و نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌بندی شده گردآوری شده و با روش آماری GLM تحلیل شدند. نتایج نشان داد طول دوره پرورش و شاخص کارآیی تولید تحت تأثیر معنادار منطقه جغرافیایی بودند. بیشترین طول دوره پرورش متعلق به شهرستان نمین (52 روز) و کم‌ترین آن در بیله‌سوار و پارس‌آباد (45 روز) مشاهده شد (p ≤ 0.05). چون شهرستان‌های بیله سوار و پارس آباد در مناطق گرمیسری استان و شهرستان نمین در مناطق سردسیری استان واقع شده اند و به علت حذف اثرات تنش گرمایی در شهرستان های بیله سوار و پارس آباد طول دوره را کمتر از شهرستان نمین در نظر می‌گیرند. همچنین شاخص کارآیی تولید در شهرستان کوثر بالاترین (۲۷۵) و در نمین پایین‌ترین مقدار (۲۱۸.۳۳) را داشت چون در نمین هم طول دوره پرورش بیشتر بوده و هم میزان تلفات بیشتر بوده است. این نتایج اهمیت شرایط محیطی و مدیریتی منطقه‌ای را در بهبود عملکرد تولیدی مرغداری‌های استان اردبیل تأیید می‌کند. شناخت ظرفیت‌ها و چالش‌های مناطق مختلف برای صنعت پرورش طیور می‌تواند در بهینه‌سازی مدیریت و کنترل کارآمدتر چالش‌های محیطی و اقلیمی موثر باشد.
کلیدواژه ها
مرغ گوشتی، عملکرد، تغییرات اقلیمی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت