تحلیل روند تغییرات اقلیمی و اثرات آن بر فنولوژی و عوامل کلیدی مؤثر بر تولید زردآلو در استان زنجان
کد مقاله : 1826-CCSAMR (R1)
نویسندگان
سمیرا واحدی *1، زهرا عبداللهی2
1محقق بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران
2هیئت علمی بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران.
چکیده مقاله
تغییرات اقلیمی طی دو دهه اخیر باعث تغییرات محسوس در دما، بارش و رطوبت نسبی در شهرستان ماهنشان استان زنجان شده که این عوامل فنولوژی، دوره‌های رشد و پایداری تولید زردآلو که محصول شاخص باغی این منطقه است را تحت تأثیر قرار داده است. در این پژوهش، اطلاعات اقلیمی، ویژگی‌های کلیدی تولید ( سطح زیر کشت، عملکرد و تولید) طی دوره 20 سال اخیر با آزمون‌های من–کندال و شیب سن مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد میانگین، حداقل و حداکثر دما در این منطقه روند افزایشی معنی‌دار و بارندگی و رطوبت نسبی روند کاهشی داشته‌اند. افزایش روزهای گرم (تعداد روزهای با دمای بیش از ۳۰ و ۴۰ درجه سلسیوس) و کاهش تدریجی روزهای یخبندان می‌تواند موجب عدم رفع نیاز سرمایی، تغییر زمان گلدهی و افزایش احتمال تنش در مراحل گرده‌افشانی و تشکیل شود. افزایش دما در مراحل حساس رشد و رسیدن میوه، ریسک تنش دمایی، سوختگی میوه و کاهش کیفیت را بالا برده و از طرفی عملکرد ناپایدار زردآلو را تشدید نموده‌است و ضرورت جایگزینی ارقام مقاوم به گرما و تنش خشکی و دمایی به وضوح مشاهده می‌شود.
کلیدواژه ها
تغییر اقلیم، زردآلو، فنولوژی، آزمون من–کندال، استان زنجان
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت