اثرات سرمازدگی بر درختان میوه و معرفی راهکارهای علمی برای کاهش اثرات آن
کد مقاله : 1793-CCSAMR (R1)
نویسندگان
سید علی اکبر موسوی موید *1، مجید خزائی2، علیرضا رحمانیان1، نازنین دریانی زاده3، هادی کریمی پور فرد4، محمدرضا چاکرالحسینی5، حسن صالحی2
1بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان کهگیلویه و بویر احمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
2بخش تحقیقات جنگلها، مراتع و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
3بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.
4بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
5بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
چکیده مقاله
سرمازدگی یکی از مشکلات اساسی بخش کشاورزی است که هرساله خسارت چشمگیری را به محصولات باغبانی کشور وارد می کند. ناهنجاری های دمایی و وقوع سرماهای نامتعارف، یکی از عوامل مؤثر در خسارات ناشی از تغییر اقلیم در سال های اخیر بوده است. خسارت سرمازدگی بهاره در درختان میوه به صورت علایمی مانند نکروزه شدن ریشه‌ها و شاخه‌های جوان، قهوه‌ای ‌شدن یا پژمردگی برگ‌، گل و شکوفه‌ها، آسیب به جوانه‌های گل و شاخه‌ها، افزایش حساسیت به بیماری‌ها، کاهش یا توقف رشد گیاه، خمیدگی و افتادگی ساقه و ریزش گل و میوه بروز می‌کند. با توجه به تغییرات اقلیمی اخیر و همچنین تغییرات پیش‌رو، احتمال افزایش خسارت سرمازدگی وجود دارد، بنابراین تا حدامکان باید با تدابیری خسارت آن را کاهش داد. انتخاب مکان مناسب برای احداث باغ، استفاده از ارقام دیرگل، حذف علف های هرز، احداث بادشکن، آبیاری بارانی، ماشین های مولد باد، استفاده از روغن ها، هورمون های گیاهی و مواد نوین و مدیریت باکتری‌های مولد هسته‌های یخ از جمله راهکارهایی هستند که برای پیشگیری یا کاهش خسارت سرمازدگی می‌توان به کار برد.
کلیدواژه ها
سرمازدگی، خسارت، راهکارهای کنترل، باغ
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت