تنوع ژنتیکی گیاه چاودار، محصول فراموش شدۀ سازگار با تغییر اقلیم
کد مقاله : 1782-CCSAMR (R1)
نویسندگان
عفیفه حاجی پور1، شکیبا شاهمرادی *2
1موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2دانشیار ، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده مقاله
این پژوهش با هدف ارزیابی تنوع فنوتیپی و شناسایی ژنوتیپ‌های متحمل چاودار به تغییرات اقلیمی انجام شد. تعداد ۵۰ ژنوتیپ چاودار از نظر ۱۰ صفت مورفولوژیکی و عملکردی شامل روز تا رسیدن، ارتفاع بوته، کرک پیش ساقه، طول خوشه، تعداد خوشچه در خوشه، طول ریشک، ریزش، رنگ دانه، عملکرد کل و وزن ۱۰۰ دانه در شرایط مزرعه‌ای ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آماره‌های توصیفی، همبستگی پیرسون و تحلیل مؤلفه‌های اصلی انجام گرفت. نتایج نشان داد که گستره تغییرات عملکرد از 5/419 تا 84/197گرم در هر ژنوتیپ متغیر بود. ژنوتیپ TN-00165 با عملکرد 5/419 گرم و وزن دانه 61/4گرم به عنوان برترین ژنوتیپ شناسایی شد. همبستگی مثبت و معنی‌داری بین تعداد خوشچه در خوشه و عملکرد مشاهده شد. در تحلیل مؤلفه‌های اصلی، سه مؤلفه اول در مجموع3/82 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. بر اساس نتایج، صفات تعداد خوشچه در خوشه و طول خوشه می‌توانند شاخص‌های مؤثری برای انتخاب ژنوتیپ‌های متحمل در برنامه‌های به‌نژادی چاودار تحت شرایط تغییر اقلیم مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها
چاودار، تغییر اقلیم، عملکرد، همبستگی فنوتیپی، تحلیل مؤلفه‌های اصلی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت