| تغییر اقلیم و چالش تولید پایدار چای در ایران |
| کد مقاله : 1725-CCSAMR (R2) |
| نویسندگان |
|
احسان کهنه *1، حمیدرضا شاهین2 1پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تات، 2سازمان چای کشور |
| چکیده مقاله |
| تولید جهانی چای با چالشهایی بیسابقه روبهروست و نیازمند اقدام سریع و هماهنگ از سوی تمامی ذینفعان این صنعت است. تغییرات اقلیمی، پایداری صنعت چای را تهدید میکند. براساس پیشبینی فائو شرایط اقلیمی میتواند در دهههای آینده تا حدود ۳۰ درصد مناطق مناسب کشت چای را کاهش دهد. باغهای چای گیلان نیز با تهدید بیسابقهای از تغییرات اقلیمی مواجه هستند. افزایش دمای تابستانی به میزان ۴/۱ درجه سلسیوس نسبت به میانگین بلندمدت، کاهش بارشها تا ۹/۲۸ میلیمتر، تهدیدی جدی برای عملکرد و کیفیت چای محسوب میشود، بطوریکه میزان برگ سبز تولیدی در سال 1404 نسبت به سال 1403 و 1402 بترتیب 7/21 و 7/34 درصد کاهش را نشان داده است. انتخاب ارقام مقاوم، آبیاری تکمیلی قطرهای (با استفاده از جمعآوری آب باران)، مدیریت سایهاندازی و درختان سایبان، استفاده از مالچ و کاربرد محلولپاشی پتاسیم راهکارهای مبتنی بر شواهد برای مقابله با این بحران هستند. که اجرای یکپارچه این راهبردها میتواند چایکاران گیلان را در سازگاری با اقلیم نوین یاری کند. |
| کلیدواژه ها |
| افزایش دما، کاهش بارش، چای، تولید |
| وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت |