| حفظ رطوبت خاک با استفاده از بقایای هرس در باغهای چای |
| کد مقاله : 1713-CCSAMR (R1) |
| نویسندگان |
|
صنم صفائی چائی کار *، احمد شیرینفکر، کوروش فلک رو خیابان شیخ زاهد گیلانی، پژوهشکده چای |
| چکیده مقاله |
| مدیریت هرس و نحوه استفاده از بقایای آن از مهمترین عوامل مؤثر بر کارایی اکولوژیک باغهای چای و بهبود وضعیت فیزیکی و شیمیایی خاک است. با توجه به نقش حساس رطوبت خاک در مناطق مرطوب شمال کشور و اثر تغییر اقلیم بر پراکنش بارش و خشکی خاک، این پژوهش به بررسی تأثیر انواع هرس (سرهرس، کمربُر و کفبُر) و سطوح مختلف بقایای هرس (۰، ۳۳، ۶۷ و ۱۰۰ درصد وزنی) بر رطوبت حجمی خاک و همچنین برخی صفات کمی و کیفی چای رقم «کاشف» در یک دوره پنجساله پرداخته است. نتایج نشان داد در سالهای ابتدایی اجرای طرح (۱۳۹۸ و ۱۳۹۹)، افزایش درصد بقایا باعث افزایش معنیدار رطوبت حجمی خاک شد؛ اما در سالهای بعد (۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲) این روند پایدار باقی نماند. تحلیلها نشان دادند که شدت تجزیه بقایا، اسیدیته خاک و بافت نسبتاً سنگین لومیرسی باغ، مانع از ماندگاری اثرات مثبت بقایا در بلندمدت شده است. این یافتهها اهمیت مدیریت صحیح بقایا و لزوم انجام تحقیقات بیشتر درباره تجزیهپذیری بقایای هرس در شرایط اقلیمی چایخیز شمال ایران را نشان میدهد. |
| کلیدواژه ها |
| هرس، چای، رطوبت حجمی خاک، بقایای آلی، تغییر اقلیم |
| وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت |