بررسی مصرف انرژی و پتانسیل گرمایش جهانی در تولید سورگوم علوفه‌ای در شرایط آب و هوایی گرگان
کد مقاله : 1699-CCSAMR
نویسندگان
محمد تقی فیض بخش *
دانشیار بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، گرگان
چکیده مقاله
بررسی‌های انجام‌شده در مطالعات مختلف نشان می‌دهد که سورگوم علوفه‌ای در مقایسه با بسیاری از محصولات علوفه‌ای از جمله ذرت، مصرف انرژی ورودی کمتر و راندمان انرژی بالاتری دارد. این امر بیانگر کارآیی بیشتر سیستم تولید سورگوم و مصرف کمتر نهاده‌های انرژی‌بر است. برهمین اساس با مصاحبه با کشاورزان مختلف 15 کشاورز از طریق تکمیل پرسشنامه در محدوده شهرستان گرگان) اقدام به جمع‌آوری داده‌های مورد نیاز ماشین‌آلات و نهاده‌های مصرفی شامل بذر، کود، سوخت و سموم در این محصول شد. بیشترین انرژی ورودی در مزارع سورگوم علوفه‌ای 7/24 درصد مربوط به مصرف کود پایه بود. همچنین بیشترین انرژی ورودی مستقیم مربوط به سوخت و 4/31 بود. براساس نتایج میزان انرژی خروجی در سورگوم علوفه‌ای بیشتر از ذرت سیلویی بود به‌طوری که میزان انرژی خروجی در سورگوم علوفه‌ای 56/315 گیگاژول در هکتار بیشتر از ذرت سیلویی بود که مهمترین دلیل این امر عملکرد بیشتر مزارع سورگوم علوفه‌ای است. به‌عبارتی، راندمان انرژی در مزارع سورگوم علوفه‌ای بیشتر و این امر به‌دلیل عملکرد بالاتر و همچنین مصرف نهاده‌های کمتر در این محصول است.
کلیدواژه ها
انرژی ویژه، دی اکسیدکربن، گرمایش جهانی، گاز‌های گلخانه‌ای
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت