ثر تغییرات اقلیم بر فرآیند گرده افشانی و میوه‌نشینی نخل خرما
کد مقاله : 1643-CCSAMR (R2)
نویسندگان
مریم بروجردنیا *
پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده مقاله
خرما یکی از محصولات مهم در مناطق خشک و نیمه‌خشک جهان می‌باشد. در تولید تجاری خرما، شرایط محیطی در طی دوره گرده‌افشانی بر میزان میوه‌نشینی و عملکرد تأثیر قابل‌توجهی نقش دارد. در بین شرایط محیطی دما یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر میوه‌نشینی خرما محسوب می‌شود. دما می‌تواند بر مراحل مختلف فرایند زایشی مانند طول عمر تخمک، جوانه‌زنی دانه گرده و رشد لوله گرده اثر بگذارد. تغییر اقلیم به‌عنوان یکی از چالش‌های اصلی تولید محسوب می‌شود و موجب تغییر در الگوهای دما، بارندگی و رطوبت شده و این موضوع به‌طور مستقیم بر مراحل زایشی خرما از جمله گرده‌افشانی، تلقیح و میوه‌نشینی اثر می‌گذارد. خرما اگرچه مقاوم به گرما و خشکی است، اما فرآیند میوه‌نشینی آن بسیار حساس به شرایط اقلیمی است و تنش‌های دمایی و رطوبتی به شدت میوه‌نشینی آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. تغییر اقلیم، به‌ویژه افزایش دما، وقوع موج‌های گرمایی و کاهش رطوبت نسبی، به‌طور مستقیم فرآیند گرده‌افشانی، زنده‌مانی دانه‌گرده و لقاح را در نخل خرما مختل کرده و منجر به کاهش معنی‌دار میوه‌نشینی می‌شود.
کلیدواژه ها
خرما، دانه گرده، درجه حرارت، میوه‌نشینی.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر، لازم است پوستر در 2 سایت زیر بارگذاری شود. https://ccsamr.greenmeeting.ir** https://ccsamr.areeo.ac.ir/author