مدیریت ضایعات آلو به‌عنوان راهبردی برای سازگاری با تغییر اقلیم در بخش کشاورزی و منابع طبیعی
کد مقاله : 1641-CCSAMR (R1)
نویسندگان
الهام آذرپژوه *1، ریحانه شاقلی2
1دانشیار،مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان رضوی،سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی،مشهد،ایران.
2استادیار، مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان رضوی،سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی،مشهد،ایران
چکیده مقاله
تغییر اقلیم با تشدید خشکسالی، بی‌نظمی بارش‌ها و افزایش نوسانات دمایی، پایداری تولید محصولات باغی را با چالش‌های جدی روبه‌رو ساخته است. در این میان، محصول آلو—به‌عنوان یکی از میوه‌های راهبردی مناطق معتدل ایران—در زنجیره ارزش با حجم قابل‌توجهی از ضایعات مواجه است که پیامدهای مستقیمی بر بهره‌وری آب، انتشار کربن، و تاب‌آوری اقتصادی بهره‌برداران دارد. این پژوهش با رویکرد تحلیلی–کاربردی و بر پایه سه منبع داده‌ای شامل بررسی اسنادی، مصاحبه با ۲۰ باغدار منتخب و تحلیل چرخه عمر (LCA) بر اساس استاندارد ISO انجام شده است. نتایج نشان می‌دهد که مدیریت جامع ضایعات در مراحل برداشت، حمل‌ونقل، فرآوری و نگهداری، موجب کاهش چشمگیر اتلاف محصول و افزایش بهره‌وری اکولوژیک می‌شود. یافته‌ها بیانگر آن است که افزایش بهره‌وری آب از ۴۰ به ۷۰ درصد، کاهش انتشار کربن و ارتقای پایداری درآمد باغداران از پیامدهای اصلی مدیریت ضایعات است. بر این اساس، مدیریت ضایعات آلو یک راهبرد اقلیم‌محور و مؤثر برای افزایش پایداری کشاورزی و تقویت تاب‌آوری اقتصادی در مناطق روستایی به شمار می‌رود.
کلیدواژه ها
آلو، تغییر اقلیم، سازگاری، ضایعات کشاورزی، منابع طبیعی، صنایع کوچک‌مقیاس
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت