نقش خدمات اکوسیستمی باغ‌های چای در تعدیل اثرات تغییر اقلیم در مقایسه با سایر کاربری‌های کشاورزی
کد مقاله : 1579-CCSAMR (R1)
نویسندگان
احسان کهنه *1، رقیه قنبرپور2
1پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تات،
2آزمایشگاه خاکشناسی نوین سنجش گیل، آستانه اشرفیه، ایران
چکیده مقاله
باغ‌های چای در ایران خدمات اکوسیستمی ارزشمندی مثل حفظ خاک، تنظیم چرخه آب، افزایش تنوع زیستی و ترسیب کربن دارند. باغ‌های چای، به‌ویژه در سیستم کشت آمیخته با درختان سایه‌بان، می‌توانند مقادیر قابل‌توجهی کربن را در بیوماس و خاک انباشت کنند و در مقایسه با کاربری‌های شالیزار، باغات مرکبات و کیوی، توان بیشتری در کاهش فرسایش و ترسیب کربن دارند. پوشش دائمی و ساختار پایدار این باغ‌ها موجب افزایش ظرفیت ذخیره کربن و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای شده و به تقویت تاب‌آوری اکوسیستم در برابر تغییرات اقلیمی کمک می‌کند. اما کاربری‌های فصلی به‌دلیل شخم مداوم، مصرف بالای نهاده‌ها و ناپایداری پوشش گیاهی، نقش محدودتری در کاهش اثرات تغییر اقلیم دارند. لذا مدیریت پایدار باغ‌های چای می‌تواند راهبردی مؤثر در ارتقای خدمات اکوسیستمی و کاهش پیامدهای تغییر اقلیم در شمال ایران باشد.
کلیدواژه ها
ارزش اقتصادی، تاب آوری، اقلیم، چای
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت