کاربرد کشت پاییزه تریتیکاله و چغندر علوفه‌ای برای کاهش پیامدهای تغییر اقلیم در کشاورزی استان مازندران
کد مقاله : 1574-CCSAMR (R1)
نویسندگان
علیرضا اشکواری *1، حسن خمیس آبادی2، وحید محمدی2، مهدی بهرامی یکدانگی2
1مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران
چکیده مقاله
تغییرات اقلیمی در سال‌های اخیر باعث کاهش تولید علوفه‌های رایج برای پرورش نشخوارکنندگان بویژه در استان‌های شمالی شده است. این تحقیق با هدف بررسی عملکرد تولید، ترکیبات شیمیایی و قیمت تمام شده علوفه‌های کشت پاییزه (چغندر علوفه‌ای، تریتیکاله و کشت مخلوط تریتیکاله با نخود علوفه‌ای) در استان مازندران انجام شد. عملکرد تولید ماده خشک (0314/0=P)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی (0001/0>P) در تریتیکاله در مقایسه با سایر بخش‌های علوفه‌ای بالاتر بود. در مقایسه با الگوی کشت خالص، استفاده از کشت مخلوط تریتیکاله باعث افزایش میزان پروتئین و کاهش الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی شد (0001/0>P). میزان کربوهیدرات غیر فیبری و انرژی قابل متابولیسمی در گیاه چغندر علوفه‌ای بالاتر و هزینه تولید آن کمتر بود (0001/0>P). در مجموع، کشت چغندر علوفه‌ای به‌عنوان یک محصول ارزان قیمت و با ارزش غذایی مناسب و همچنین کشت مخلوط نتایج عملکردی بهتری را به‌همراه داشت و قابل توصیه می‌باشد.
کلیدواژه ها
امنیت غذایی، تریتیکاله، چغندر علوفه‌ای، منابع آبی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت