کشت برنج هوازی راهکاری جهت پایداری تولید در مناطق با بحران آب در شرایط تغییر اقلیم
کد مقاله : 1530-CCSAMR (R1)
نویسندگان
علی مومنی *
عضو هیات علمی، موسسه تحقیقات برنج کشور
چکیده مقاله
برنج در ایران در جایگاه دوم اهمیت از نظر تغذیه مردم و تأمین کالری قرار دارد. ازآنجاکه شیوه کشت فعلی برنج در ایران اغلب با آبیاری غرقابی سازش یافته‌اند، بدین‌جهت به حجم زیادی آب، جهت آماده‌سازی زمین، طی دوره کامل رشدی، تبخیر از سطح آب و خاک، نفوذ عمقی و جانبی در خاک و تعرق لازم دارند. با توجه به وقوع تغییر اقلیم، چالش کمبود آب و خشکسالی‌های طولانی و همچنین رقابت در مصرف آب میان بخش‌های مختلف جامعه، توجه به کاهش مصرف آب و یا افزایش بهره‌وری در تولید برنج با اتخاذ شیوه‌های کم آب‌بر، که فقط نیاز واقعی آب گیاه (تعرق) را تأمین نماید، ضروری است. در این رابطه معرفی و کشت اولین برنج هوازی با نام کویر، شامل کاشت بذر در بستر خشک و خاک غیراشباع از آب در سرتاسر دوره رشد، و تامین نیاز آبی خالص گیاه که همان تعرق می‌باشد، سبب افزایش کارآیی مصرف آب و پایداری تولید برنج خواهد شد.
کلیدواژه ها
آبیاری غرقابی، تعرق، بستر خشک، کارآیی مصرف آب، برنج هوازی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت