کشاورزی و تغییر اقلیم: تحلیل اثرات CO₂، ازن و گرمایش جهانی بر امنیت غذایی
کد مقاله : 1524-CCSAMR (R1)
نویسندگان
ملیحه مدنیان *1، زینب سلحشور2
1کارشناس تحقیقات، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
2کارشناس محیط زیست، دفتر محیط کار، بهداشت و ایمنی، محیط‌زیست و انرژی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، تهران، ایران
چکیده مقاله
تغییر اقلیم از طریق دگرگونی در غلظت گازهای گلخانه‌ای، افزایش دما، تغییر الگوی بارندگی و تشدید رویدادهای حدی، امنیت غذایی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این مقاله با تمرکز بر سه عامل اقلیمی (دی‌اکسید کربن، ازن و دما) تأثیر تغییر اقلیم بر بهره‌وری کشاورزی و پیامدهای آن بر امنیت غذایی را بررسی می‌کند. انتظار می‌رود روند افزایش CO₂ عملکرد جهانی را حدود 1.8% در هر دهه افزایش دهد. با افزایش ازن، تا سال 2050 کاهش عملکرد برای جو، گندم و برنج به ترتیب 8.9%، 9% و 17.5% خواهد بود و برای سویا و لوبیا نیز افت 7.7% و 19% گزارش شده است. اگرچه افزایش CO₂ در برخی شرایط موجب بهبود فتوسنتز و عملکرد محصولاتC3 می‌شود، اما افزایش دما، خشکی و آلودگی ازن اثرات مثبت آن را محدود می‌کند. همچنین اثرات منفی تغییر اقلیم در مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری شدیدتر است و کشورهای دارای ناامنی غذایی بیشترین آسیب را متحمل می‌شوند.
کلیدواژه ها
بهره‌وری محصولات زراعی، افزایش دما، الگوی اقلیمی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت