مدیریت عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرایط تغییر اقلیم
کد مقاله : 1479-CCSAMR (R1)
نویسندگان
محمدرضا پورقیومی *1، رحمان یوسفی1، یعقوبعلی کرمی2
1عضو هیأت علمی پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
2عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
چکیده مقاله
عارضه خشکیدگی و پژمردگی خوشه خرما در شرایط تغییر اقلیم (افزایش دما و کاهش رطوبت) تولید خرمای کشور را تحت تاثیر قرار داده است به طوریکه در برخی نخلستان‌ها تا 85 درصد محصول بر اثر این عارضه خسارت دیده‌اند. بر اساس تحلیل داده‌های هواشناسی، در مرحله تبدیل خارک به رطب، زمانی که دما به بالاتر از 43 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی به پایین‌تر از 25 درصد می‌رسد، بروز این عارضه اتفاق می‌افتد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، انجام مجموعه‌ای از عوامل به باغی (تنک، هرس خوشه، پوشش-دهی و آبیاری منظم) و تغذیه بهینه موجب کاهش معنی‌دار عارضه خشکیدگی خوشه خرما روی رقم خاصی در منطقه بهبهان گردید. با توجه به تحقیقات انجام گرفته، علاوه بر مدیریت عوامل به باغی و تغذیه خاکی، استفاده از آبیاری قطره‌ای تاجی در دوره بحرانی وقوع عارضه، محلول‌پاشی پتاسیم، کلسیم (به صورت محلول‌پاشی و تزریق در تنه) و ریزمغذی‌ها، میانه‌کاری، استفاده از ترکیبات ضد تعرق، استفاده از سوپرجاذب‌ها، آمینواسیدها، آمینوکلات‌ها، پلی‌آمین‌ها، و تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی در کاهش شدت خسارت این عارضه روی ارقام مختلف خرما مؤثر بوده است.
کلیدواژه ها
پژمردگی خوشه، کیفیت میوه، خلال، دما
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت