پایداری تولید در باغ های بادام با بهینه سازی مصرف آب
کد مقاله : 1475-CCSAMR (R1)
نویسندگان
مجید علی حوری *1، علی ایمانی2
1عضو هیئت علمی پژوهشکده میوه‌های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
2عضو هیئت علمی پژوهشکده میوه‌های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده مقاله
بادام یکی از مهمترین محصولات خشکباری کشور است که از نظر سطح زیرکشت و میزان تولید در رتبه سوم جهان قراردارد. با توجه روند تغییرات اقلیمی و کمبود منابع آب در کشور ایران، برنامه‌ریزی دقیق به منظور استفاده بهینه از منابع آب در بخش کشاورزی اهمیت ویژه‌ای دارد. نتیجه بررسی‌ها نشان داد که میانگین بهره‌وری آب در محصول بادام کشور، 15/0 کیلوگرم بر مترمکعب و کمتر از کشورهای پیشرو در تولید بادام است. البته بادام با بهره‌وری اقتصادی 2/1 دلار بر مترمکعب از جمله محصولات با ارزش اقتصادی مناسب برای کشت در کشور می‌باشد. بررسی تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور نشان داد که پتانسیل‌خوبی برای افزایش شاخص بهره‌وری آب در باغ‌های بادام کشور وجود دارد. بهینه‌سازی مصرف آب در باغ‌های بادام از طریق اصلاح روش آبیاری با استفاده از توسعه سامانه‌های آبیاری تحت فشار (موضعی) و یا اصلاح روش‌های آبیاری سطحی (شامل‌ آبیاری تشتکی با انتهای بسته، آبیاری نواری با عرض کاهش یافته، آبیاری جویچه‌ای انتها بسته)، اصلاح برنامه آبیاری و استفاده از مالچ امکان‌پذیر می‌باشد.
کلیدواژه ها
آبیاری تحت فشار، برنامه آبیاری، روش آبیاری، مالچ
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت