| بهبود عملکرد ذرت شیرین تحت تنش خشکی: نقش صفات کلیدی و نانوتکنولوژی |
| کد مقاله : 1450-CCSAMR (R1) |
| نویسندگان |
|
ستار غلامی گنجه1، علی مرادی *2، هوشنگ فرجی2، مسلم بهمن کار3 1دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج 2دانشیار گروه زراعت اصلاح نباتات، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج 3استادیار پژوهش بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول |
| چکیده مقاله |
| تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر الگوهای رشد و عملکرد محصولات کشاورزی را دگرگون کرده و توجه به راهکارهای علمی برای حفظ تولید را ضروری ساخته است. در این میان، بهبود عملکرد ذرت شیرین—بهویژه تحت تنش خشکی—نیازمند رویکردی تلفیقی شامل اصلاح دقیق گیاه، مدیریت تنش و بهرهگیری از فناوریهای نوین است. انتخاب صحیح شاخصهای اصلاحی نقش مهمی در تقویت توان گیاه برای ارتقای کیفیت و کمیت عملکرد دارد؛ زیرا صفات گیاهی علاوه بر اثرات مستقیم، از طریق ارتباطات غیرمستقیم نیز بر عملکرد مؤثرند. افزایش تنش خشکی، اهمیت شناسایی صفات کلیدی مرتبط با عملکرد دانه کنسروی را برجسته کرده است. بر همین اساس، این پژوهش با هدف بررسی روابط میان صفات مؤثر بر عملکرد دانه کنسروی و ارزیابی نقش کاربرد نانوسلنیوم و قارچ مایکوریزا طی دو سال زراعی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ در قالب طرح اسپلیتپلات فاکتوریل انجام شد. نتایج همبستگی نشان داد تعداد دانه در ردیف، تعداد برگ و وزن دانه بیشترین اثر مثبت و معنیدار را بر عملکرد داشتند. تحلیل رگرسیون گامبهگام نیز بیان کرد که دو صفت تعداد دانه در ردیف و تعداد برگ قادر به تبیین ۸۵ درصد تغییرات عملکرد دانه کنسروی هستند. همچنین تیمارهای نانوسلنیوم و مایکوریزا با افزایش کارایی فتوسنتزی و تقویت ظرفیت منبع، موجب بهبود تشکیل و پرشدن دانه شدند. در مجموع، انتخاب غیرمستقیم بر اساس این صفات همراه با کاربرد نانوسلنیوم میتواند راهبردی مؤثر برای افزایش عملکرد دانه کنسروی ذرت شیرین در شرایط خشکی باشد. |
| کلیدواژه ها |
| ذرت شیرین، عملکرد دانه کنسروی، تنش خشکی، تغییرات اقلیمی |
| وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر، لازم است پوستر در 2 سایت زیر بارگذاری شود. https://ccsamr.greenmeeting.ir** https://ccsamr.areeo.ac.ir/author |