| استفاده بهینه از بقایای خشبی مزارع سویا در تولید خوراک کامل دام در شرایط خشکسالی |
| کد مقاله : 1449-CCSAMR (R4) |
| نویسندگان |
|
محمود صحرائی *1، رضا خلخالی1، حسین منافی راثی2 1بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران 2گروه علوم دامی، موسسه آموزش و ترویج کشاورزی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویجی کشاورزی، تهران، ایران |
| چکیده مقاله |
| هدف از انجام این تحقیق تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی بقایای خشبی و الیافی مزارع سویا و استفاده از آنها در تولید خوراک کامل برای تغذیه گوسفندان داشتی در شرایط تغییرات اقلیمی و خشکسالی بود. برای این منظور، بقایای خشبی و الیافی مزارع سویا در فصل پاییز از مزارع دشت مغان به صورت مکانیزه جمع آوری و بسته بندی گردید و به محل اجرای پروژه منتقل گردید. در مرحله بعدی مادۀ خشک، پروتئین خام، چربی خام، انرژی خام، فیبر محلول در شوینده حنثی (درصد) و فیبر محلول در شوینده اسیدی (درصد) ، بقایای خشبی سویا، تعیین گردید. نتایج نشان داد که در مقایسه با یونجه کمترین میزان پروتئین خام در کاه گندم و سویا مشاهده گردید ( 05/0 < p). بیشترین الیاف خام در کاه سویا و کمترین آن در کاه گندم، بدست آمد ( 05/0 < p). کمترین میزان خاکستر در کاه سویا، در مقایسه با کاه گندم و یونجه بود ( 05/0 < .(p بیشترین میزان قند در کاه سویا و یونجه خشک حاصل شد ( 05/0 < p). از لحاظ درصد مادۀ خشک تفاوتی بین اقلام خوراکی مختلف وجود نداشت. بیشترین میزان NDF در کاه گندم و سویا در مقایسه با یونجه مشاهد شد و بیشترین ADF در کاه بقایای خشبی سویا حاصل شد( 05/0 < p). به طور کلی بقایای خشبی مزارع سویا در فصل برداشت دارای پتانسیل مصرف در تهیه خوراک دام بویژه در شرایط خشکسالی و تغییرات اقلیمی مراتع هست. |
| کلیدواژه ها |
| سویا، بقایا، علوفه، خشکسالی |
| وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت |