تولید خوراک کامل دام از بقایای پس از برداشت مزارع سیب‌زمینی در شرایط خشک‌سالی
کد مقاله : 1400-CCSAMR (R2)
نویسندگان
محمود صحرائی *1، رضا خلخالی ایوریق2
1بخش تحقیقات علوم دامی ،مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.
2بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
چکیده مقاله
هدف از انجام این تحقیق به کارگیری بخش هوایی سیب‌زمینی در تولید خوراک کامل و استفاده از آن در تغذیه تکمیلی گوسفندان داشتی در شرایط خشکسالی بود. برای این منظور، 120 رأس گوسفند داشتی مغانی آبستن، به طور تصادفی به چهار تیمار با سه تکرار 10 رأسی تقسیم شدند. ترکیب خوراک کامل شامل 60 درصد کنسانتره و 40 درصد علوفه بود. در تیمار اول دام‌ها فقط از طریق چرا در مرتع تغذیه شدند، در تیمارهای دو تا چهار دام‌ها با خوراک‌های کامل که در بخش علوفه‌ای آن‌ها به ترتیب 16، 24 و 32 درصد بخش هوایی سیب زمینی با علوفۀ های رایج منطقه ( یونجه و کاه گندم) جایگزین شده بود، به مدت 45 روز مصادف با آواخر آبستنی و در شرایط خشکسالی مراتع در مرداد ماه و شهریور ماه تغذیه شدند. نتایج آزمایش نشان داد که به‌طور کلی با احتساب درآمد حاصل از فروش شیر و وزن زنده از شیرگیری بره، استفاده از خوراک کامل تهیه شده از بخش هوایی سیب‌زمینی تا 16 درصد جایگزینی با علوفه رایج در منطقه در تغذیه تکمیلی میش‌های آبستن در سامانه عشایری در شرایط خشکسالی و تغییرات اقلیمی مراتع دارای مزیت اقتصادی می‌باشد
کلیدواژه ها
سیب زمینی، بخش هوایی، علوفه، خشکسالی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت