مدیریت پایدار تنش خشکی در ذرت شیرین با استفاده از نانوسلنیوم و مایکوریزا: به سوی کشاورزی تاب‌آور اقلیمی
کد مقاله : 1367-CCSAMR (R1)
نویسندگان
مسلم بهمن کار1، ستار غلامی گنجه2، علی مرادی *3، هوشنگ فرجی3
1استادیار پژوهش بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول
2دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج
3دانشیار گروه زراعت اصلاح نباتات، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج
چکیده مقاله
ذرت شیرین(Zea mays var. saccharata) به‌دلیل طعم دلپذیر، ارزش تغذیه‌ای بالا و کاربرد فراوان در صنایع غذایی، جایگاه مهمی در میان محصولات کشاورزی جهان دارد. رشد روزافزون تقاضای جهانی برای این محصول، که ناشی از تغییر الگوهای مصرف و گرایش به تغذیه سالم است، اهمیت توجه به پایداری و بهبود روند تولید آن را بیش از پیش برجسته می‌سازد. با این حال، تغییرات اقلیمی و به‌ویژه تنش خشکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده رشد و عملکرد ذرت شیرین محسوب می‌شوند. به‌منظور ارزیابی اثر نانوسلنیوم و قارچ مایکوریزا و برهم‌کنش آن‌ها بر عملکرد ذرت شیرین (Zea mays L. var. saccharata) تحت تنش خشکی، آزمایشی دوساله به‌صورت اسپلیت‌پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج اجرا شد. تیمار آبیاری شامل ۱۰۰، ۸۰ و ۶۰ درصد نیاز آبی و تیمار فرعی ترکیب سطوح مختلف نانوسلنیوم (۰، ۱۵، ۳۰ و ۴۵ میلی‌گرم در لیتر) و مایکوریزا (Glomus mosseae) بود. نتایج نشان داد کاربرد هم‌زمان نانوسلنیوم (۳۰ و ۴۵ میلی‌گرم در لیتر) و مایکوریزا، در همه رژیم‌های آبیاری به‌ویژه در رژیم ۶۰ درصد نیاز آبی، عملکرد بلال‌تر را تا بیش از ۳۵ درصد افزایش داد. این یافته‌ها بیانگر نقش مؤثر نانوسلنیوم و مایکوریزا در ارتقای کارایی مصرف آب و پایداری تولید ذرت شیرین در شرایط تغییر اقلیم و مناطق خشک است.
کلیدواژه ها
نانوسلنیوم، میکوریزا، تنش خشکی، ذرت شیرین، تولید پایدار
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر، لازم است پوستر در 2 سایت زیر بارگذاری شود. https://ccsamr.greenmeeting.ir** https://ccsamr.areeo.ac.ir/author