برآورد ردپای آب و روش‌های کاهش آن در تولید چای
کد مقاله : 1297-CCSAMR
نویسندگان
کوروش مجد سلیمی *1، سیاوش محمدی2
1پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان
2پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، اموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
چکیده مقاله
چای دومین نوشیدنی پرمصرف جهان پس از آب است. تولید چای به‌عنوان یک محصول کشاورزی آب‌بر شناخته می‌شود. برآوردها نشان می‌دهد برای تولید یک کیلوگرم چای ساخته‌شده به‌طور میانگین 2400 لیتر آب و برای یک فنجان چای (250 میلی‌لیتر) حدود 30 لیتر آب مصرف می‌شود. ردپای آب در تولید چای سیاه حدود 3000 تا 12000 مترمکعب بر تن گزارش شده است. تفاوت در مقادیر ردپای آب سبز، آب آبی و آب خاکستری در مناطق مختلف به‌طور عمده به اقلیم و شرایط آب و هوایی، میزان بهره‌وری تولید، مدیریت باغ (بویژه میزان استفاده از کودهای شیمیایی، سموم و آفت‌کش‌ها)، استفاده از روش‌های کارآمد و برنامه‌ریزی صحیح آبیاری، تولید چای ارگانیک یا غیرارگانیک، بهبود مدیریت پساب‌ها، نوع چای تولیدی، میزان دانش و آگاهی تولیدکنندگان بستگی دارد.
کلیدواژه ها
آب مجازی، عملکرد چای، اقلیم، آب سبز
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت