کاربرد سایه‌بان رویکرد عملی مقابله با تغییر اقلیم (مطالعه موردی بر عملکرد کمی و کیفی چهار رقم انگورایرانی)
کد مقاله : 1287-CCSAMR (R1)
نویسندگان
ولی اله رسولی *
دانشیار پژوهش، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده مقاله
تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر سایه‌بان بر رشد و عملکرد کمی و کیفی چهار رقم انگور طی سال‌های 1399 لغایت 1401 در ایستگاه تحقیقات انگور تاکستان انجام گرفت. منطقه جزو مناطق معتدله با هوای گرم تابستانه و زمستان‌های سرد، دمای حداقل 30- و حداکثر 42 درجه سانتی‌گراد، میانگین رطوبت نسبی 52 % در سال و متوسط تبخیر سالیانه 1800 میلی‌متر می‌باشد. چهار رقم انگور (صاحبی، بیدانه قرمز، عسگری قرمز و میش‌پستان) در زیر و بیرون سایه‌بان سبز رنگ با ضریب سایه اندازی 50 درصد به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل آماری از نرم افزار SPSS نسخه 26 و p-Value 5 و 1 درصد استفاده گردید. سایه‌بان باعث کاهش معنی‌دار دمای و افزایش درصد رطوبیت زیر سایه‌بان در مقایه با بیرون سایه‌بان گردید. ابعاد و وزن خوشه، تعداد خوشه در تاک، مجموع مواد جامد قابل حل و اسیدیته و اسید قابل تیتراسیون آب میوه و عملکرد تاک مورد یادداشت‌برداری قرار گرفتند. کاربرد سایه‌بان، افزایش معنی‌دار اسید قابل تیتراسیون (6/80 درصد) و اسیدیته آب میوه (2/73 درصد)، وزن خوشه ( 8/30 درصد) و عملکرد تاک ( 65 درصد) به همراه داشت ولی باعث کاهش معنی‌دار مجموع مواد جامد قابل حل (7/17 درصد) شد. نتایج نشان‌دهنده افزایش عملکرد و اجزاء آن و دیررسی محصول در کاربرد سایه‌بان بود، لذا جمع‌آوری سایه‌بان در زمان تغییر رنگ میوه برای جلوگیری از دیررسی در تولید محصول تازه‌خوری ضروری است.
کلیدواژه ها
تاک، عملکرد، تازه خوری، تغییر اقلیم، تنش گرما
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت