| تاثیر کشت بدون شخم بر عملکرد یونجه به عنوان راهکاری برای مدیریت پایدار منابع |
| کد مقاله : 1218-CCSAMR |
| نویسندگان |
|
مسعود ترابی *1، محسن حیدری سلطان آبادی2 1دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان
تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران 22دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران. |
| چکیده مقاله |
| کشت بدون شخم با حفظ ساختار خاک و کاهش فرسایش، رطوبت خاک را حفظ کرده و نفوذپذیری آن را بهبود میبخشد. همچنین مصرف انرژی و سوخت را کاهش داده و انتشار گازهای گلخانهای را کاهش میدهد. در این پژوهش بهمنظور بررسی و مقایسه عملکرد یونجه در شرایط کشت بدون شخم و مقایسه آن با روش کشت معمول با کاربرد مقادیر مختلف بذر، آزمایشی با استفاده از طرح کرتهای خردشده نواری در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش عامل روش کاشت در دو سطح بدون شخم و شخم معمول بهعنوان نوارهای اصلی و میزان بذر یونجه رقم مهاجران در چهار سطح 10، 20، 30 و 40 کیلوگرم در هکتار بهعنوان نوارهای فرعی لحاظ شد. پارامترهای قابل اندازهگیری در تیمارهای مختلف شامل تعداد بوته پس از استقرار در سال اول، تراکم علفهای هرز، وزن تر و خشک علفهای هرز، وزن و حجم ریشه، محصول تر و خشک در هر چین و تراکم ساقه در چینهای مختلف بودند. بر اساس نتایج به دست آمده، میزان علوفه تر وخشک تولیدی اختلاف معنیداری بین دو سیستم کاشت وجود نداشت. مقایسه تعداد، وزن تر و خشک علفهای هرز نشان داد که وزن تر وخشک علفهای هرز در سیستم بدون شخم بیشتر از سیستم متداول بود. بر پایه نتایج به دست آمده، استفاده از سیستم کشت بدون شخم در راستای حفظ منابع و محیط زیست، بدون کاهش عملکرد قابل توصیه به کشاورزان میباشد. |
| کلیدواژه ها |
| کشاورزی پایدار، شخم حفاظتی، یونجه، عملکرد |
| وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت |