| اثر اقلیم بر روندتشکیل گل و میوه پکان در سرپل ذهاب |
| کد مقاله : 1196-CCSAMR (R1) |
| نویسندگان |
|
ابوالمحسن حاجی امیری * بخش تحقیقات نهال و بذر ، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه،سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی |
| چکیده مقاله |
| بررسی اثرات محیطی بر زمان تشکیل گل و میوه در مناطق تیمه گرمسیر از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش اثر تغییرات بلند مدت درجه حرارت، رطوبت نسبی و ساعات آفتابی را بر روند فنولوژی تشکیل گل و میوه در8 رقم و دو ژنوتیپ پکان درشهرستان سرپل ذهاب را بررسی می کند. بطوریکه ظهور گل آذین نر (شاتون)، تورم گل و دکمه های اولیه ماده، مرحله باز شدن گل، مرحله تمام گل، مرحله خشک شدن گل آذین نر (شاتون) و مرحله تبدیل گل به میوه درایستگاه تحقیقات زیتون سرپل ذهاب در اردیبهشت ماه بوده است. میانگین داده های بلند مدت سی ساله هواشناسی شهرستان سرپل ذهاب در استان کرمانشاه در سال های )1370-1400) نسبت به داده های هواشناسی سال جاری( 1404 ) بیانگرتغییرات نسبی در جهت افزایش دما، کاهش رطوبت نسبی و افزایش ول ساعات آفتابی بوده است. بطوریکه میانگین داده های هواشناسی اندازه گیری شده در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به میانگین بلند مدت آن بیانگر تغییرات زیاد حدودا" 2/4 درجه سانتی گراد بیشتر، رطوبت نسبی 2/19 درصد کمتر و ساعات آفتابی 4/1 ساعت نیز طویل تر در سال جاری نسبت به میانگین بلند مدت آن بوده است. تغییرات اقلیمی افزایش دما و کاهش رطوبت نسبی می تواند اثرات منفی بر درصد تشکیل گل و میوه و نهایتا" عملکرد در درختان پکان داشته باشد. |
| کلیدواژه ها |
| تغییرات اقلیم، فنولوژی،ٍ پکان |
| وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت |