جایگزینی سورگوم علوفه‌ای به جای ذرت در راستای سازگاری با تغییرات اقلیمی
کد مقاله : 1190-CCSAMR (R2)
نویسندگان
مسعود ترابی *1، محسن حیدری سلطان آبادی2
1دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
2دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.
چکیده مقاله
جایگزین کردن محصولات علوفه‌ای کم آب بر و مقاوم به خشکی به‌جای محصولات علوفه‌ای که نیاز به آب زیادی دارند، در الویت برنامه‌های کوتاه مدت و میان مدت وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، طی دو سال (1398-1396)، عملکرد کمی و کیفی علوفه و سیلوی تولیدی ذرت و سورگوم علوفه‌ای تحت رژیم‌های آبیاری مختلف، به‌صورت آزمایش کرت یکبار خرد شده در قالب طرح آماری بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. کرت‌های اصلی شامل سه سطح مختلف آبیاری (100% ، 80% و 60% آبیاری کامل) برای هر دو قطعه آزمایش و کرت‌های فرعی در قطعه سورگوم شامل دو رقم سورگوم اسپید فید و پگاه و قطعه آزمایش ذرت شامل دو رقم ذرت 704 و ماکسیما (ارقام غالب استان) بود. برای محاسبه نیاز آبی دو گیاه موردنظر، تبخیر و تعرق گیاه مرجع با استفاده از داده‌های هواشناسی و روش تشتک تبخیر کلاس الف و با اعمال ضریب گیاهی بر اساس نشریه فائو 56، دخالت سطح سایه‌انداز گیاه و راندمان آبیاری محاسبه شد. نتایج به دست آمده نشان داد که طی دو سال، ارقام سورگوم با مصرف آب کمتر و علوفه تولیدی بیشتر نسبت به ارقام ذرت، دارای بهره‌وری آب بیشتری بودند. همچنین بررسی صفات کیفی علوفه سیلو شده (سیلاژ) مبین آن بود که در ذرت و سورگوم، کاهش مصرف آب موجب کاهش درصد ماده خشک، پروتئین، دیواره سلولی یا الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و دیواره سلولی بدون همی سلولز یا الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) گردید.
کلیدواژه ها
سورگوم علوفه‌ای، ذرت علوفه‌ای، بهره‌وری آب، عملکرد، نیاز آبی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت