بررسی بهره‌وری انرژی در کشت سورگوم و ذرت علوفه‌ای در شرایط تنش رطوبتی
کد مقاله : 1175-CCSAMR (R1)
نویسندگان
محسن حیدری سلطان آبادی *1، مسعود ترابی2
1دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
2دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
چکیده مقاله
در شرایط کنونی که تغییرات اقلیمی و پدیده خشک‌سالی به‌طور فزاینده‌ای منابع آبی را تحت فشار قرار داده‌اند، تولید محصولات کم‌آب‌بر به یک ضرورت راهبردی تبدیل شده است. توسعه و گسترش این محصولات می‌تواند نقش مؤثری در حفظ پایداری کشاورزی، امنیت غذایی و مدیریت بهینه منابع آب و انرژی ایفا کند. انتخاب گونه‌ها و ارقام مقاوم به کم‌آبی، راهی کارآمد برای سازگاری با شرایط اقلیمی جدید و کاهش آسیب‌پذیری بخش کشاورزی محسوب می‌شود. در این پژوهش، عملکرد کمی و کیفی علوفه و سیلوی تولیدی ذرت و سورگوم علوفه‌ای در تعامل با حجم آب مصرفی به‌صورت آزمایش کرت یکبار خرد شده در قالب طرح آماری بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار در دو قطعه زمین جداگانه (سورگوم و ذرت) مورد ارزیابی قرار گرفت. کرت‌های اصلی شامل سه سطح مختلف آبیاری (100% ، 80% و 60% آبیاری کامل)، دو رقم سورگوم اسپید فید و پگاه و دو رقم ذرت 704 و ماکسیما (ارقام غالب استان) بود. نتایج نشان می‌دهد که در شرایط اقلیم خشک، ارقام سورگوم، به‌ویژه رقم پگاه، با تولید بیشتر علوفۀ تر و خشک، بهره‌وری بالاتر انرژی و پروتئین، و تبدیل کارآمدتر نهاده‌ها و انرژی دریافتی به محصول، عملکرد بهتری نسبت به ذرت دارند. علاوه بر این، مصرف آب کمتر در سورگوم سبب افزایش بهره‌وری اقتصادی آب و کاهش فشار بر منابع محدود می‌شود. این کارایی بیشتر در تولید انرژی و پروتئین، همراه با کاهش مصرف آب و انرژی، اثرات منفی بر اقلیم را کاهش داده و سورگوم را به گزینه‌ای مناسب‌تر برای مناطق خشک تبدیل می‌کند.
کلیدواژه ها
سورگوم علوفه‌ای، ذرت علوفه‌ای، بهره‌وری انرژی، عملکرد، نیاز آبی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت