اثر تغییرات اقلیم بر عملکرد، نیاز آبی و تنش دمایی برنج در استان مازندران
کد مقاله : 1149-CCSAMR
نویسندگان
سید محمد مهدوی آبندانسری *، محمد محمدیان، هدی آبادیان
موسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران
چکیده مقاله
برنج بعنوان یک محصول استراتژیک نقش مهمی را در تامین امنیت غذایی کشور دارد. در این تحقیق اثرات تغییرات اقلیم بر روی عملکرد، نیاز آبی و تنش دمایی رقم برنج لاین z3 در استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. پس از تحلیل تغییرات دمای حداکثر و حداقل در یک دوره 24 ساله در طول فصل رشد برنج در استان مازندران، فایل حاوی داده های آب و هوایی برای سال 1443 در مدل واسنجی شده آکوآکراپ تهیه گردید. نتایج نشان داد مقدار عملکرد از 6800 کیلوگرم در سال 1403 به 6600 کیلوگرم در هکتار در سال 1443 کاهش میابد. غلظت دی اکسید کربن نیز افزایش یافته و به حدود 445 ppm در سال 1403 خواهد رسید که این خود منجر به افزایش شدت فتوسنتز و افزایش بهره‌وری آب می‌شود. نیاز آبی گیاه از 302 میلیمتر به 325 میلی‌متر میرسد. کاهش عملکرد ناشی از تنش دمایی در سال 1443 به 2 الی 5% خواهد رسید.
کلیدواژه ها
رشد برنج، مدل زراعی، تبخیرتعرق مرجع، امنیت غذایی
وضعیت: * پذیرفته شد، پوستر دریافت گردید، در لیست انتشار و صدور گواهی قرار گرفت