تغییرات اقلیمی و آینده زراعت برنج در گیلان: تحلیل پیامدها و راهکارهای سازگاری
کد مقاله : 1077-CCSAMR (R1)
نویسندگان
پری طوسی *1، زهرا امین دلدار2
1استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
2دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی، رشت. ایران
چکیده مقاله
استان گیلان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مناطق تولید برنج در ایران، با چالش‌های فزاینده‌ای ناشی از تغییرات اقلیمی مواجه است. افزایش دما، تغییر الگوی بارندگی، کاهش منابع آبی و گسترش آفات و بیماری‌ها، تهدیدجدی برای پایداری تولید برنج محسوب می‌شوند. این پژوهش با بررسی اثرات روند تغییر اقلیمی در استان گیلان (شهرستان رشت) طی سال‌های 1400-1380 انجام شد. یافته‌های حاصل از تحلیل داده‌های هواشناسی نشان‌دهنده روند کاهشی میزان بارش‌ها و روند افزایشی دماهای بیشینه و کمینه ایستگاه کشاورزی رشت در دو دهه اخیر است. به ازای هر سال 8.16 میلی متر بارش کشاورزی رشت کاهش یافته است. بیشترین بارش سالانه کشاورزی رشت به میزان 1840.8 میلی متر در سال ١٣٨٣ اتفاق افتاده و از طرفی سال ١٣٩٦ نیز با بارش 880/8 میلی متر کم بارش‌ترین سال این شهر بوده است. میانگین دمای سالانه ایستگاه کشاورزی رشت 16.9درجه سلسیوس بدست آمد. در واقع زراعت برنج در برابر تغییرات اقلیمی آسیب‌پذیر است که با اتخاذ راهبردهای علمی و با تلفیق دانش بومی، فناوری‌های نوین و سیاست‌گذاری‌های هوشمندانه می‌توان آینده‌ای پایدار برای این محصول رقم زد. توسعه ارقام مقاوم، اصلاح تقویم زراعی، مدیریت منابع آب و توانمندسازی کشاورزان، از جمله راهکارهای کلیدی در این مسیر هستند. همچنین توجه به ابعاد اقتصادی، اجتماعی و بهره‌گیری از مشارکت مردمی می‌تواند تاب‌آوری سیستم‌های زراعی را افزایش دهد.
کلیدواژه ها
افزایش دما، الگوی بارندگی، تولید برنج
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر، لازم است پوستر در 2 سایت زیر بارگذاری شود. https://ccsamr.greenmeeting.ir** https://ccsamr.areeo.ac.ir/author